“Vluchtelingencrisis”

Hallo
26 september 2015
Televizier-Ring
1 oktober 2015

“Vluchtelingencrisis”

Het is de laatst weken natuurlijk een “hot”item. Dagelijks worden we overspoeld met nieuws over de vluchtelingen die massaal Europa in trekken.

Ik had mezelf voorgenomen om over dit “gevoelige” onderwerp geen standpunt in te nemen. Iedereen die ook maar een beetje negatief, skeptisch of kritisch is richting het hele asielbeleid word bestemd als rechts, extremist of racist.

Zin in de eindeloze discussies had ik dan ook zeker niet maar natuurlijk heb ik ook een mening. Europa word op de proef gesteld en het lijkt alsof het volk in opstand komt.

En ik begin het steeds beter te snappen. Terwijl duizende mensen vluchten voor een oorlog met afschuwelijk veel geweld.. Dreigt “islamitische staat” volgelingen te sturen om aanslagen te plegen in Europa. Tegelijkertijd is er ook de afschuw van mensen met een laag-inkomen die gekort worden op hun uitkering wanneer bijvoorbeeld hun kinderen in-huis wonen. Dat laatste daar ben ik er zelf een van.

Ik woon bij moeders in huis, en haar uitkering word gekort omdat ik in huis woon. Door de instanties word ze min of meer gedwongen om mij uit huis te sturen.

Nou staat dit natuurlijk in contrast met vluchten voor geweld maar ik snap wel dat hierom een grote groep van de bevolking in opstand komt. 

Mensen die jaren hard gewerkt hebben worden steeds verder uitgeknepen.. Sta je ingeschreven voor een sociale huurwoning dan sta je gemiddeld zo’n 5-8 jaar op een wachtlijst. 

Ben je dak en thuisloos, doordat je bedrijf failliet is en kan niemand in je naaste omgeving je opvangen dan heb je niks!  

Het is krom, maar het is wel de werkelijkheid. 

Zonder overleg of met weinig communicatie worden grote opvangcentra’s geplaatst in meestal volkse buurten, of kleine dorpskernen. 

Ook ik heb geen oplossing voor deze crisis. Ook ik vind dat deze mensen moeten opgevangen worden. 

Maar ook ik vind dat de politiek moet luisteren naar de mensen. De bezorgdheid is er niet voor niks.

Het lijkt alsof de politici in Den Haag iedereen welkom heten en hun eigen volk in de kou laat staan.

Ik ben stiekem wezen kijken in de noodopvang bij de Autotron: Het was bijzonder makkelijk om binnen te komen. Binnen no-time had ik een bezoekerspas en kon ik vrij rondlopen.  Er hing een grimmige sfeer, groepen mannen stonden dicht bij elkaar. Alle waren druk met hun telefoon.

Ik probeerde mijn sigaret voor de deur uit te maken nog voordat dat lukte pakte een van de vluchtelingen m’n sigaret van mij af.

  
 De voorzieningen zagen er prima uit. Maar de sfeer was voor mij heel ongemakkelijk. 
Ik voelde mij er niet prettig en ben dan ook na een kwartier weer gegaan. 

Met deze blog probeer ik een nuance te schetsen van de hele situatie, zonder een duidelijk standpunt in te nemen.

Fijne avond! Amen

Comments are closed.