Verkiezingen Nederland: Strijd om de kiezer en het groeiende populisme

De kracht van productvideo’s
6 maart 2017
Landelijke commercial op NPO (STER RECLAME)
5 april 2018

Verkiezingen Nederland: Strijd om de kiezer en het groeiende populisme

15 maart 2017 / Verkiezingsdag

Een bijzondere dag voor mij want ik vier mijn 26e levensjaar en ben meer dan een kwart eeuw op deze wereld. Als vroeg verjaardagscadeau kreeg ik van mijn moeder een usb-stick met filmpjes van vroeger. Moeders had de oude videobanden omgezet naar digitale film. Heel vreemd om te zien hoe de wereld er toen uit zag. We hebben het nu over de begin jaren 90. Alles lijkt zo ander dan nu. Alles lijkt zo vrediger dan nu. De video’s waarop ik mezelf zie als kind. zo onschuldig, zo ontastbaar, zo vrolijk, zo schattig. De liefde die ik kreeg als baby van mijn ouders en broer. Het emotioneerde mij en is zon verwrongen beeld met de wereld waarin ik nu leef.

Familiebanden zijn nu anders, de normen en waarden zijn nu anders. Op zich niet gek want de wereld veranderd. Juist daarom zijn deze verkiezingen zo belangrijk voor Nederland, Europa
en de hele wereld. Waar staan we voor en waar willen we voor staan? Laat deze laatste zin eens goed op je inwerken?

Er zit wel degelijk een verschil in het geen waar we voor staan en waar voor willen staan? Ik denk dat dit een van de belangrijkste thema’s zijn in deze verkiezingen.

Politici scoren met thermen als ”Het Volk” en “de Elite” en ik vraag me soms dan ook af? Behoor ik tot het normale volk? Of zien sommige mij als elite? De diverse partijen snijden thema’s als immigratie en veiligheid aan. Een belangrijk ijkpunt want onze samenleving staat onder druk. Ik zelf behoor niet tot de randstad maar onder de zuiderlingen van het land.

In de randstad wordt verontwaardigd gekeken naar de zuidelijke provincie’s. Ze vinden het gek dat wij in hun ogen de boeren van het zuiden veel waarde hechten aan tradities zoals zwarte piet. Ik probeer altijd alle partijen in een debat te horen. Hun standpunten serieus te nemen en daar zelf een oordeel over te veilen. Maar ook ik merk dat ik mijn eigen mening steeds minder duidelijk laat horen. Als ik voor zwarte piet ben dan ben ik een racist en extreem rechts en als ik vluchtelingen wil helpen ben ik extreem links.

Het is niet makkelijk om een standpunt in te nemen zonder weg gezet te worden in een hoek. Toch is het belangrijk dat we het gesprek met elkaar blijven voeren en vooral moeten accepteren dat we het vaak ook niet met elkaar eens zijn. Belangrijk om hier bij te vermelden is dat het helemaal niet erg is om verschillend van mening te zijn.

Zonder jullie bang te maken wil ik wel vertellen dat we in oorlog zijn.

Dit klinkt heel heftig maar ik denk dat de 3e wereldoorlog is de strijd tegen het terrorisme en populisme.

Ik denk dat dat de stand van zaken is na: ”de verkiezingen in de VS, de ellende in het Midden Oosten, Rusland en Turkije”.

Ik hoef geen verjaardagscadeau wat ik wel zou willen vragen aan jullie. Stop met zeuren en stem op 15 maart. Onthoud dat je het misschien nooit eens bent met alle standpunten en besef dat politiek altijd compromissen sluiten is. Eigenlijk net zoals het leven. Keuze’s maken dus!

Maak je keuze op 15 maart!

geschreven op 14 Maart door Remco de Vaan

Comments are closed.